Vicomte 1915

Bouwproject:  Oldtimer Vicomte 1915

 

Hoewel de Vicomte 1915 van SVENSON (Belgie) geen exacte copy is van een bestaand toestel, heeft het model wel een OLD TIMER look.

In april 2012 de 40 jarige oude bouwdoos voor de dag gehaald en volgens de bestaande tekening gebouwd. Hoofdliggers  zijn versterkt met spruce latjes i.p.v. Balsa hout.  Er zijn ailerons ieder met een eigen servo aangebracht en is de V-stelling van de vleugel teruggebracht van 6 graden naar 3 graden. De spanwijdte is 1.60 mtr. Het toegepaste kleurenschema berust bij benadering op die van een Fokker   E III. Alles is gelijmd met witte houtlijm Ponal D3.

Gedacht werd eerst een elektromotor toe te passen. Achteraf leek mij een 6cc 4-takt meer te passen bij het model  en is alles weer gewijzigd en aangepast op brandstof.

Als bekleding heb ik het tot nu voor mij onbekende ORATEX- antiek toegepast. Een sterk en gemakkelijk aan te brengen bekleding . Het materiaal is met een kleine strijkijzer gemakkelijk te lijmen en te vormen en is met een hete lucht pistool lekker strak te krijgen. Het geheel geeft een mooi en strak uiterlijk; de ongeverfde delen zijn bijna doorzichtig waardoor de inwendige  contouren van het model mooi tot uiting komen.

Mallen voor de figuren zijn  gemaakt uit Transparant Kaftfolie Zelfklevend. Het afplakken is gedaan met Gele Afplaktape voor extra strakke verfranden. De acrylverf is uit spuitbussen, alle verkrijgbaar bij een in bijna elke plaats aanwezige goedkope firma met het blauwe logo, zo ook de houtlijm.

De geverfde delen zijn met een blanke twee componenten, brandstofbestendige  beschermende lak overgespoten.

Een mooie en leuke bouwdoos die helaas niet meer te verkrijgen is.

De foto,s geven een indruk van het bouwtraject.

De eerste vluchten vonden plaats eind maart 2014 met een succesvol verloop. Een prachtige kist om te vliegen. Een afsluiting van een mooi project.

Ben Boddeman,  april  2014

MVN.

Vicomte 1915