Dummy Engine BE2e

BE2e schaalmodel project.

Periode 2012 / 2013. Door Ben Boddeman.

Na een hernieuwde start met het modelvliegen en als zelfbouwer ben ik nu een aantal toestellen aan het opknappen waaronder een BE2e.

Het is een schaalmodel van een dubbeldekker uit de jaren 1917 / 1920 toen uitgerust met een R.A.F. 1A motor. Het model is rond 1970 door Jack van Egmond gebouwd en gevlogen en later in mijn bezit gekomen. Dit model heeft de uitlaat van de motor naar boven gericht, waardoor alle niet verbrande brandstof- en olieresten over het model werden gespoten en de bekleding sterk werd vervuild. De uitlaat naar boven wordt niet meer functioneel. Een 13cc viertakt wordt op zijn kop gemonteerd met de uitlaat naar onderen. Het toestel wordt opnieuw met Oratex Antiek bekleed en krijgt een ander kleurenschema.

Het leek mij aardig om voor het BE2e schaalmodel een dummy model van de R.A.F. 1A motor te maken en wel in die zin van; maak zoveel mogelijk gebruik van bestaande voor de hand liggende onderdelen en materialen en probeer een vorm te creƫren wat lijkt op het origineel.

Natuurlijk kun je indien je de juiste gereedschappen bezit een mooier dummy of een werkend model maken, maar ik heb bij wijze van spreken alleen een mes, kniptang en hamer.